Originile Samanice ale Qigongului

Originile Samanice ale Qigongului

Qigong inseamna abilitatea de a lucra cu qi-ul, cu aceasta forta vitala care exista pretutindeni, atat in interiorul cat si in afara noastra. Atunci cand practicam qigong, respiratia este cea care activeaza forta vitala qi, iar qi-ul permite apoi sa apara miscarea din exercitiile de qigong. Esenta practicii consta deci in respiratie si in miscari activate de catre qi. 

Cele mai vechi forme de qigong au originea in vremurile neolitice. In Asia Centrala, in apropierea muntilor Himalaya, exista un grup de samani care practicau o forma de miscare totemica, imitand in mod special ursul pentru a capta spiritul si puterea animalului. Isi inveleau trupurile in blana de urs, isi puneau pe cap o pereche de coarne de cerb si cantau de dup? o masca in forma de cioc de vultur. Se leganau in mers incet si greoi, in timp ce scoteau triluri stridente dintr-un fluier facut din os, chemand Marele Spirit. 

Aceasta este originea Sunetelor Vindecatoare din qigongul taoist - un cantec salbatic si mistic de la inceputul timpurilor. Chiar si azi, ermitii taoisti care locuiesc in grote adanci se saluta si isi canta unii altora, tanguindu-se peste vai precum lemurii. 

Neoliticul (aproximativ mileniul X i.Hr.) nu este o perioada cronologica stricta, dar incepe odata cu practicarea agriculturii si domesticirea animalelor, este caracterizata de folosirea uneltelor de piatra si se incheie odata cu aparitia metalurgiei. Arheologii din China au descoperit vase de lut din aceasta perioada, avand decoratii ce reprezentau Harta Stelara, numita si “Patratul Magic de 3” sau “Harta Cerului Interior al Celor 9 Stele” - foarte asemanatoare cu cele ale nativilor americani, in special ale tribului Lakota. 

Se pare ca aceasta harta este punctul de legatura intre cultura chineza si cea nativ americana, mai ales ca in urma cu 30.000 ani era un petec de pamant care facea legatura intre Siberia si Alaska. Pe aceasta cale, nomazii neolitici puteau calatori in cautarea prazii de mamuti si reni, cu aceasta ocazie aducand cu ei si comoara intelepciunii neolitice pre-chineze. 

Omul modern nu a mostenit doar material genetic de la omul de Neanderthal, ci si unele miscari ce faceau parte din ritualurile samanice, cum ar fi “Mersul Ursului”. Astfel de relicve culturale, care sunt pastrate in Qigong si Taijiquan, va invit sa le exploram in intalnirea noastra. Cursul se adreseaza persoanelor care pot sustine un efort echivalent a 20 de minute de mers vioi (vom merge pe ritmuri de toba) si au rabdarea/deschiderea de a participa la o meditatie gen relaxare de 30 minute, in care vom folosi mantre si sunete vindecatoare. 

*****

DESPRE LUIZA NOGALI www.medicalqigong.ro 

Dr. Nogali Amelia Luiza este medic acupunctor specialist MF, educator si terapeut de Qigong Medical certificat de catre Institutul de Medicina Traditionala din Toronto si Scoala Dantao din New York, facand parte din a 22-a generatie de discipoli ai liniei taoiste Poarta Dragonului. Este presedinta Asociatiei de Practici Taoiste Antice si director al Clinicii de Terapie MQ Loving Life din Bucuresti, prin intermediul carora, transmite invatatura taoista in Romania. Dorinta de cunoastere interioara, permanent prezenta de-a lungul vietii, si convingerea faptului ca vindecarea continua dincolo de limitele medicinei occidentale, au determinat-o sa cunoasca mai multi maestri, in tara si in strainatate. A studiat Ayurveda cu Swami Shiva Tirtha in Long Island, Medicina Traditionala Chineza cu doctorii Li Zheng Ju si Li Guo Chun in China, Taijiquan si Qigong cu maestrii Yuan Xiu Gang si Wang Xing Qing in Muntii Wudang. Dar cel care a stiut sa taie adanc, pana in strafundurile fiintei, sa ajunga la esenta si sa scoata la iveala comori nebanuite, este Sifu Sat Chuen Hon din New York, pastratorul de generatie 21 a liniei taoiste Poarta Dragonului. Incepand cu anul 2005, dr. Nogali urmeaza cursurile lui, mergand de mai multe ori pe an in New York si Toronto. Singurul mod prin care isi poate arata recunostinta pentru transformarile petrecute in toti acesti ani este acela de a transmite flacara cunoasterii mai departe. Organizeaza cursuri, workshopuri si sedinte individuale de terapie prin qigong si acupunctura. 

*****

DETALII DE PARTICIPARE 

Evenimentul dureaza doua ore (orele 19.00-21.00). Va invitam sa veniti imbracati in haine comode, cursul este predominant practic. 

COST PARTICIPARE = 50 lei 

*se achita inainte de eveniment sau se depun in avans in contul: 

Asociatia de Practici Taoiste Antice APTA 

RO12 BACX 000 000 1595 967 000 

deschis la UniCredit Bank 

cu mentiunea "donatie - eveniment Hermitage"

si confirmarea platii trimisa pe adresa LovingLife@MedicalQigong.ro. 

*****

Detalii suplimentare se pot cere prin e-mail la adresa:

LovingLife@MedicalQigong.ro 

sau telefonic la numerele: 

0723.654.931 sau 021.411.4865cosul tau

Total 0.00 RON
Vezi Cos Plateste